Wat is het rendement op zonnepanelen?

Te vaak vragen mensen nog: wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Wat ons betreft is dit de verkeerde benadering, omdat deze de installatie van zonnepanelen reduceert tot kostenpost die zo snel mogelijk vereffend dient te worden. Het is beter om te kijken naar het rendement: vanaf dag één leveren zonnepanelen u geld op.

Vooropgesteld kunt u berichten die pretenderen te weten in hoeveel jaar u zonnepanelen terugverdient links laten liggen. Dit is vooraf niet exact te zeggen, omdat geen situatie hetzelfde is. Belangrijker is echter dat men zich in een dergelijk artikel richt op de verkeerde vraag en misschien doet u dit ook wel. Deze vraag komt voort uit het kortetermijndenken dat de investering in zonnepanelen vooral ziet als kostenpost. Er wordt te weinig aandacht gegeven aan de voordelen; waarvan u nog profiteert láng nadat de installatie is ‘terugverdiend’. Bij de aanschaf van een nieuwe auto, wasmachine of koelkast hoort u toch ook niemand over een terugverdientijd?

Rendement

Bij dergelijke investeringen, ook voor die in zonnepanelen, is het veel interessanter te kijken naar de TCO (Total Cost of Ownership) van de investering: wat kost deze investering mij gedurende de totale levensduur van het systeem en wat levert het mij op? Neem de investering in een nieuwe auto weer als voorbeeld, dan noteer je als kosten de aanschaf van de auto, de onderhoud- en reparatiekosten gedurende de levensduur, verzekering, wegenbelasting, brandstof en de jaarlijkse afschrijving door waardevermindering. Hier staat tegenover het gewenste vervoersgemak, een (merk- of) rijbeleving en wellicht een stukje aanzien of status.

Bij een investering in zonnepanelen bestaat de TCO alleen uit de aanschaf en installatie van het systeem, eventueel periodiek onderhoud aan de installatie, het tot 2 maal vervangen van uw omvormer en de jaarlijkse afschrijving. Hier staat een waardevermeerdering van uw woning tegenover, bent u ook voor anderen zichtbaar duurzaam en levert u een positieve bijdrage aan het milieu en onze toekomst. Financieel bespaart u met deze investering, gedurende de totale levensduur van de installatie (25-30 jaar), aanzienlijk op uw jaarlijkse energiekosten.

Nu hebben we het over het financieel rendement van een investering. Helemaal in een tijdperk waarin spaarrekeningen rentes hanteren van minder dan een half procent en mensen de beurzen niet vertrouwen, zijn zonnepanelen een verstandige, rendabele en toekomstbestendige investering. Dankzij de lagere aanschafprijzen en de hogere opbrengst, worden zonnepanelen steeds aantrekkelijker: bij D-Energie ligt het jaarlijkse gemiddelde rendement op uw netto-investering rond de 12 procent. Voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op een besparing tussen de 400 en 700 euro per jaar. Het netto financieel rendement volgens de NCW (Netto Contante Waarde) berekening komt uit op gemiddeld 6 procent. Zie dat maar eens te halen op uw spaarrekening!

Kiest u voor zonnepanelen van D-Energie dan krijgt u vooraf een nauwkeurig overzicht van de jaarlijkse opbrengsten en het te verwachten rendement op uw netto investering. Deze berekeningen zijn onder meer gebaseerd op de langjarige gemiddelden van het KNMI, die het gemiddeld aantal zonuren in Nederland jaarlijks vaststellen.

Prijs zonnepanelen

Om te bepalen welk rendement u kunt halen met zonnepanelen van D-Energie, komen wij eerst bij u op bezoek. Wij bekijken de situatie bij u thuis, gaan het gesprek aan over uw wensen, en werpen een blik in de jaarnota’s van uw energieleverancier. Op basis van uw stroomverbruik berekenen wij het benodigde totaal vermogen van het zonnestroomsysteem.

De volgende stap is te bepalen in hoeverre zonnepanelen voor u rendabel zijn. Daarbij kijken we ook naar de ligging van uw woning, de helling en constructie van uw dak, beschikbaar dakoppervlak, schaduwinvloeden en – natuurlijk – de prijzen van de zonnepanelen. Als we bepaalt hebben hoeveel vermogen uw zonnestroomsysteem moet hebben, stellen we vast hoeveel panelen u dan nodig heeft. Op dat moment geven wij de prijs van de installatie en maken we een berekening van het rendement.

Dertig jaar lang voordeel

Daarbij laat D-Energie zich leiden door realisme. Te vaak wordt het rendement rooskleuriger in geschat dan de werkelijkheid. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het afnemend vermogen van de panelen (0,6 procent per jaar). Of de kosten voor onderhoud, terwijl de omvormer in dertig jaar tijd waarschijnlijk twee keer vervangen zal worden. Ook is de energieprijs van vandaag niet de energieprijs van morgen. En is het geld dat je vandaag besteedt in de toekomst veel minder waard.

Op het financieel rendement is ook het technisch rendement van invloed. Denk aan de systeemverliezen die bij zonnestroomsystemen optreden tijdens het omzettingsproces van zonlicht naar elektriciteit. Systeemverliezen die in elk zonnestroomsysteem in meer of mindere maten zullen optreden zijn: reflectieverlies, instralingverlies, temperatuurverlies, kabelverlies, mismatch of vervuiling. Door hier bewust mee om te gaan tijdens een systeemontwerp, kunnen wij deze verliezen tot een minimum beperken.

Hoewel elke situatie anders is, is één ding zeker: geld besparen doet u vanaf de eerste minuut dat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Vergeet die terugverdientijd: of die nu vijf, zeven of negen jaar is, zonnepanelen leveren u dertig jaar lang voordeel op.

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Rotterdam of een andere plaats in het land? Bel nu D-Energie op 085-50 50 010 voor een vrijblijvende afspraak en offerte